| |
|
Atlas online de microbiologie - Disciplina de Microbiologie UMF Târgu-Mureș |
 |
| Caractere biochimice |
|
|
| |
| Mediu TSI |
| Se urmărește |
fermentarea Glucozei, Lactozei, Zaharozei |
| |
producerea de gaz |
| |
producerea de hidrogen sulfurat (H2S) |
| Interpretare |
în coloana dreaptă (jos) - fermentarea G |
| |
în coloana înclinată (sus) - fermentarea L și Z |
| |
la mijloc - producerea de H2S |
|
| |
|
|

G+, L-, Z-, H2S- |
|

G+, L+, Z+, H2S- |
|

G+, L-, Z-, H2S+ |
|
| |
|
|
| Mediu SIM |
| Se urmărește |
producerea de hidrogen sulfurat (H2S) |
| |
producerea de indol |
| |
mobilitatea |
| Interpretare |
înnegrirea mediului = producere de H2S |
| |
înroșirea hârtiei de filtru = producere de indol |
| |
estomparea traiectului de însămânțare și opacefierea mediului = mobilitate pozitiv |
|
| |
|
|

H2S-, I+, M- |
|

H2S-, I+, M+ |
|

H2S+, I-, M+ |
|
| |
|
|
| Mediu cu uree |
| Se urmărește |
producerea de urează de către bacterii |
| Interpretare |
înroșirea mediului = producere de urează |
|
| |
|
|

U- |
|

U+ |
|
|
| |
|
|
| Mediu Simmons (cu citrat) |
| Se urmărește |
metabolizarea citratului de către bacterii |
| Interpretare |
mediu albastru = bacteria este capabilă să metabolizeze citratul |
| |
mediu verde = bacteria nu este capabilă să metabolizeze citratul, și nu crește pe mediu |
|
| |
|
|

citrat
- |
|

citrat + |
|
|
| |
|
|
| Mediu ABE |
| Se urmărește |
descompunerea esculinei de către bacterii (identificarea genului Enterococcus) |
| Interpretare |
descompunerea esculinei - culoarea mediului virează în negru |
|
| |
|
|

ABE- (esculina nu este descompusă) |
|

ABE+ (esculina este descompusă) |
|
|
| |
|
|
| Testul catalazei |
| Se urmărește |
producerea de catalază de către bacterii |
| Interpretare |
test pozitiv - eliberare de oxigen (efervescență) în prezența apei oxigenate |
| |
test negativ - lipsa efervescenței |
|
| |
|
|

stânga
- bacterii catalazo-negative
dreapta - bacterii catalazo-pozitive |
|

stânga
- bacterii catalazo-negative
dreapta - bacterii catalazo-pozitive |
|

bacterii catalazo-pozitive |
|
| |
|
|
| Testul oxidazei |
| Se urmărește |
producerea de enzime oxidative de către bacterii |
| Interpretare |
test pozitiv - culoare mov închis |
| |
test negativ - lipsa modificării de culoare |
|
| |
|
|

stânga
- bacterii oxidazo-negative
dreapta - bacterii oxidazo-pozitive |
|

stânga
- bacterii oxidazo-negative
dreapta - bacterii oxidazo-pozitive |
|
|