Atlas online de microbiologie - Disciplina de Microbiologie UMF Târgu-Mureș Română
Index | Bacteriologie | Bacteriologie generală | Medii de cultură

Medii de cultură

 
Geloză simplă (nutrient agar)
Tip Mediu simplu
Compoziție Pentru 1000 ml
  • Agar 3.0g
  • Lab-Lemco extract bovin 1.0g
  • Peptonă 1.0g
  • NaCl 0.5g
Utilizare Cultivarea bacteriilor nepretențioase
     


Geloză simplă


Geloză simplă în coloană înclinată
 
     
Geloză sânge (blood-agar)
Tip Mediu compus
Compoziție Pentru 1000 ml
  • Agar 15.0g
  • Peptonă C 15.0g
  • Peptonă S 5.0g
  • NaCl 5.0g
  • Sânge de berbec defibrinat 50.0mL
  • pH 7.4 ± 0.2 la 25°C
Utilizare Cultivarea bacteriilor pretențioase
     


Geloză sânge
   
     
Mediu Chapman (manitol-salt-agar)
Tip Mediu selectiv-diferențial
Compoziție Pentru 1000 ml
  • NaCl 75.0g
  • Agar 15.0g
  • D-Mannitol 10.0g
  • Peptonă A 5.0g
  • Peptonă C 5.0g
  • Extract bovin 1.0g
  • Roșu fenol 0.025g
  • pH 7.4 ± 0.2 la 25°C
Utilizare Izolarea selectivă și cultivarea stafilococilor. Microorganismele care utilizează manitolul transformă mediul în galben.
     


Mediu Chapman
   
     
Geloză lactozată (CLED agar)
Tip Mediu diferențial
Compoziție Pentru 1000 ml
  • Agar 15.0g
  • Lactoză 10.0g
  • Peptonă C 4.0g
  • Peptonă G 4.0g
  • Extract bovin 3.0g
  • L-Cystine 0.128g
  • Albastru brom-timol 0.02g
  • pH 7.3 ± 0.2 la 25°C
Utilizare Izolarea, enumerarea și identificarea prezumptivă a bacteriilor din urină (în suspiciune de infecție urinară). Cultivarea și izolarea neselectivă a enterobacteriilor.
     


Geloză lactozată (CLED agar)
   
     
Mediu MacConkey
Tip Mediu selectiv-diferențial
Compoziție Pentru 1000 ml
  • Agar 13.5g
  • Lactoză 10.0g
  • NaCl 5.0g
  • Săruri biliare 1.5g
  • Peptonă A 1.5g
  • Peptonă C 1.5g
  • Peptonă G 17.0g
  • Roșu neutru 0.03g
  • Cristal violet 1.0mg
  • pH 7.1 ± 0.2 la 25°C
Utilizare Izolarea, cultivarea și diferențierea coliformilor și a patogenilor enterali. Enterobacteriile patogene nu fermentează lactoza, producând colonii transparente.
     


Mediu MacConkey
   
     
Mediu Levine (EMB agar)
Tip Mediu selectiv-diferențial
Compoziție

Pentru 1000 ml

  • Agar 15.0g
  • Lactoză 10.0g
  • Peptonă 10.0g
  • K2HPO4 2.0g
  • Eozină Y 0.4g
  • Albastru metilen 0.065mg
  • pH 7.1 ± 0.2 la 25°C
Utilizare Izolarea, cultivarea și diferențierea coliformilor și a patogenilor enterali. Enterobacteriile patogene nu fermentează lactoza, producând colonii transparente. E. coli produce colonii cu luciu metalic
     


Mediu Levine
   
     
Geloză chocolat
Tip Mediu special
Compoziție

Pentru 3031 ml

  • Agar 15.0g
  • Pantonă 10.0g
  • Bitone 10.0g
  • NaCl 5.0g
  • Extract cord bovin 3.0g
  • Amidon 1.0g
  • Sânge defibrinat de berbec 100.0mL
  • Supliment B 10.0mL
  • pH 7.3 ± 0.2 la 25°C
Utilizare Cultivarea microorganismelor pretențioase
     


Geloză chocolat
   
     
Mediu Sabouraud
Tip Mediu selectiv
Compoziție Pentru 1000 ml
  • Glucoză 120.0g
  • NaCl 90.0g
  • Agar 45.0g
  • Peptonă 30.0g
  • Soluție Cloramfenicol 15.0mL
  • Soluție Cicloheximidă 15.0mL
  • Soluție Gentamicină 1.5mL
Utilizare Izolarea și cultivarea fungilor
     


Mediu Sabouraud
   
     
Mediu Mueller Hinton
Tip Mediu special
Compoziție

Pentru 1000 ml

  • Extract bovin 300.0g
  • Hidrolizat acid de cazeină 17.5g
  • Agar 17.0g
  • Amidon 1.5g
  • pH 7.4 ± 0.2 la 25°C
Utilizare

Testarea susceptibilității față de antibiotice;
Izolarea și menținerea speciilor patogene de Neisseria.

     


Mediu Mueller Hinton
   
     
Mediu Loeffler
Tip Mediu special
Compoziție

Pentru 1000 ml

  • Triptoză 5.0g
  • Glucoză 1.0g
  • Ser bovin 750.0mL
Utilizare Cultivarea Corynebacterium diphtheriae;
Demonstrarea proteolizei.
     


Mediu Loeffler
   
     
Mediu ABE
Tip Mediu diferențial
Compoziție Pentru 1000 ml
  • Oxgall 40.0g
  • Agar 15.0g
  • Peptonă 5.0g
  • Extract bovin 3.0g
  • Citrat de fier 0.5g
  • Esculină 1.0g
Utilizare Izolarea și identificarea prezumptivă a streptocociloe grup D și a enterococilor
     


Mediu ABE
   
     
Mediu Lowenstein-Jensen
Tip Mediu special
Compoziție Pentru 1600 ml
  • Amidon din cartof 30.0g
  • Asparagină 3.6g
  • KH2PO4 2.4g
  • Citrat de magneziu 0.6g
  • Verde de malachit 0.4g
  • MgSO4·7H2O 0.24g
  • Ou omogenizat  1.0L
  • Glicerol 12.0mL
Utilizare Cultivarea și diferențierea speciilor de Mycobacterium, Gordona, Nocardia, Rhodococcus, Tsukamurella
     


Mediu Lowenstein-Jensen


Mediu Lowenstein-Jensen
 
     
Mediu TSI
Tip Mediu diferențial
Compoziție

Pentru 1000 ml

  • Agar 13.0g
  • Peptonă A 10.0g
  • Peptonă C 10.0g
  • Lactoză 10.0g
  • Zaharoză 10.0g
  • NaCl 5.0g
  • Glucoză 1.0g
  • Fe(NH4)2(SO4)2·6H2O 0.2g
  • Na2S2O3 0.2g
  • Roșu fenol 0.025g
  • pH 7.3 ± 0.2 la 25°C
Utilizare Diferențierea enterobacteriilor pe baza fermentării glucozei, lactozei, zaharozei și a producerii de hidrogen sulfurat
     


Mediu TSI
   
     
Mediu SIM
Tip Mediu diferențial
Compoziție Pentru 1000 ml
  • Peptonă C 20.0g
  • Peptonă A 6.1g
  • Agar 3.5g
  • Fe(NH4)2(SO4)2·6H2O 0.2g
  • Na2S2O3·5H2O 0.2g
  • pH 7.3 ± 0.2 la 25°C
Utilizare Diferențierea enterobacteriilor pe baza producerii de hidrogen sulfurat, a indolului și a mobilitații
     


Mediu SIM
   
     
Mediu cu uree (Christensen urea agar)
Tip Mediu diferențial
Compoziție

Pentru 1000 ml

  • Agar 15.0g
  • NaCl 5.0g
  • KH2PO4 2.0g
  • Peptonă 1.0g
  • Glucoză 1.0g
  • Roșu fenol 0.012g
  • Soluție uree 100.0mL
  • pH 6.8 ± 0.1 la 25°C
Utilizare Diferențierea enterobacteriilor, fungilor, pe baza producerii de urează
     


Mediu cu uree
   
     
Mediu Simmons
Tip Mediu diferențial
Compoziție Pentru 1000 ml
  • Agar 15.0g
  • NaCl 5.0g
  • Citrat de Na 2.0g
  • K2HPO4 1.0g
  • (NH4)H2PO4 1.0g
  • MgSO4·7H2O 0.2g
  • Albastru brom-timol 0.08g
  • pH 6.9 ± 0.2 la 25°C
Utilizare Diferențierea enterobacteriilor pe baza utilizării citratului ca unică sursă de carbon
     


Mediu Simmons