|
|
Atlas online de microbiologie - Disciplina de Microbiologie UMF Târgu-Mureș |
|
Medii de cultură |
|
|
|
Geloză simplă (nutrient agar) |
Tip |
Mediu simplu |
Compoziție |
Pentru 1000 ml - Agar 3.0g
- Lab-Lemco extract bovin 1.0g
- Peptonă 1.0g
- NaCl 0.5g
|
Utilizare |
Cultivarea bacteriilor nepretențioase |
|
|
|
|
Geloză simplă |
|
Geloză simplă în coloană înclinată |
|
|
|
|
|
Geloză sânge (blood-agar) |
Tip |
Mediu compus |
Compoziție |
Pentru 1000 ml - Agar 15.0g
- Peptonă C 15.0g
- Peptonă S 5.0g
- NaCl 5.0g
- Sânge de berbec defibrinat 50.0mL
- pH 7.4 ± 0.2 la 25°C
|
Utilizare |
Cultivarea bacteriilor pretențioase |
|
|
|
|
Geloză sânge |
|
|
|
|
|
|
Mediu Chapman (manitol-salt-agar) |
Tip |
Mediu selectiv-diferențial |
Compoziție |
Pentru 1000 ml - NaCl 75.0g
- Agar 15.0g
- D-Mannitol 10.0g
- Peptonă A
5.0g
- Peptonă C 5.0g
- Extract bovin 1.0g
- Roșu fenol 0.025g
- pH 7.4 ± 0.2 la 25°C
|
Utilizare |
Izolarea selectivă și cultivarea stafilococilor. Microorganismele care utilizează manitolul transformă mediul în galben. |
|
|
|
|
Mediu Chapman |
|
|
|
|
|
|
Geloză lactozată (CLED agar) |
Tip |
Mediu diferențial |
Compoziție |
Pentru 1000 ml - Agar 15.0g
- Lactoză 10.0g
- Peptonă C 4.0g
- Peptonă G 4.0g
- Extract bovin 3.0g
- L-Cystine 0.128g
- Albastru brom-timol 0.02g
- pH 7.3 ± 0.2 la 25°C
|
Utilizare |
Izolarea, enumerarea și identificarea prezumptivă a bacteriilor din urină (în suspiciune de infecție urinară). Cultivarea și izolarea neselectivă a enterobacteriilor. |
|
|
|
|
Geloză lactozată (CLED agar) |
|
|
|
|
|
|
Mediu MacConkey |
Tip |
Mediu selectiv-diferențial |
Compoziție |
Pentru 1000 ml - Agar 13.5g
- Lactoză 10.0g
- NaCl 5.0g
- Săruri biliare 1.5g
- Peptonă A 1.5g
- Peptonă C 1.5g
- Peptonă G 17.0g
- Roșu neutru 0.03g
- Cristal violet 1.0mg
- pH 7.1 ± 0.2 la 25°C
|
Utilizare |
Izolarea, cultivarea și diferențierea coliformilor și a patogenilor enterali. Enterobacteriile patogene nu fermentează lactoza, producând colonii transparente. |
|
|
|
|
Mediu MacConkey |
|
|
|
|
|
|
Mediu Levine (EMB agar) |
Tip |
Mediu selectiv-diferențial |
Compoziție |
Pentru 1000 ml
- Agar 15.0g
- Lactoză 10.0g
- Peptonă 10.0g
- K2HPO4 2.0g
- Eozină Y 0.4g
- Albastru metilen 0.065mg
- pH 7.1 ± 0.2 la 25°C
|
Utilizare |
Izolarea, cultivarea și diferențierea coliformilor și a patogenilor enterali. Enterobacteriile patogene nu fermentează lactoza, producând colonii transparente. E. coli produce colonii cu luciu metalic |
|
|
|
|
Mediu Levine |
|
|
|
|
|
|
Geloză chocolat |
Tip |
Mediu special |
Compoziție |
Pentru 3031 ml
- Agar 15.0g
- Pantonă 10.0g
- Bitone 10.0g
- NaCl 5.0g
- Extract cord bovin 3.0g
- Amidon 1.0g
- Sânge defibrinat de berbec 100.0mL
- Supliment B 10.0mL
- pH 7.3 ± 0.2 la 25°C
|
Utilizare |
Cultivarea microorganismelor pretențioase |
|
|
|
|
Geloză chocolat |
|
|
|
|
|
|
Mediu Sabouraud |
Tip |
Mediu selectiv |
Compoziție |
Pentru 1000 ml - Glucoză 120.0g
- NaCl 90.0g
- Agar 45.0g
- Peptonă 30.0g
- Soluție Cloramfenicol 15.0mL
- Soluție Cicloheximidă 15.0mL
- Soluție Gentamicină 1.5mL
|
Utilizare |
Izolarea și cultivarea fungilor |
|
|
|
|
Mediu Sabouraud |
|
|
|
|
|
|
Mediu Mueller Hinton |
Tip |
Mediu special |
Compoziție |
Pentru 1000 ml
- Extract bovin 300.0g
- Hidrolizat acid de cazeină 17.5g
- Agar 17.0g
- Amidon 1.5g
- pH 7.4 ± 0.2 la 25°C
|
Utilizare |
Testarea susceptibilității față de antibiotice;
Izolarea și menținerea speciilor patogene de Neisseria. |
|
|
|
|
Mediu Mueller Hinton |
|
|
|
|
|
|
Mediu Loeffler |
Tip |
Mediu special |
Compoziție |
Pentru 1000 ml
- Triptoză 5.0g
- Glucoză 1.0g
- Ser bovin 750.0mL
|
Utilizare |
Cultivarea Corynebacterium diphtheriae;
Demonstrarea proteolizei. |
|
|
|
|
Mediu Loeffler |
|
|
|
|
|
|
Mediu ABE |
Tip |
Mediu diferențial |
Compoziție |
Pentru 1000 ml
- Oxgall 40.0g
- Agar 15.0g
- Peptonă 5.0g
- Extract bovin 3.0g
- Citrat de fier 0.5g
- Esculină 1.0g
|
Utilizare |
Izolarea și identificarea prezumptivă a streptocociloe grup D și a enterococilor |
|
|
|
|
Mediu ABE |
|
|
|
|
|
|
Mediu Lowenstein-Jensen |
Tip |
Mediu special |
Compoziție |
Pentru 1600 ml
- Amidon din cartof 30.0g
- Asparagină 3.6g
- KH2PO4 2.4g
- Citrat de magneziu 0.6g
- Verde de malachit 0.4g
- MgSO4·7H2O 0.24g
- Ou omogenizat 1.0L
- Glicerol 12.0mL
|
Utilizare |
Cultivarea și diferențierea speciilor de Mycobacterium, Gordona, Nocardia, Rhodococcus, Tsukamurella |
|
|
|
|
Mediu Lowenstein-Jensen |
|
Mediu Lowenstein-Jensen |
|
|
|
|
|
Mediu TSI |
Tip |
Mediu diferențial |
Compoziție |
Pentru 1000 ml
- Agar 13.0g
- Peptonă A 10.0g
- Peptonă C 10.0g
- Lactoză 10.0g
- Zaharoză 10.0g
- NaCl 5.0g
- Glucoză 1.0g
- Fe(NH4)2(SO4)2·6H2O 0.2g
- Na2S2O3 0.2g
- Roșu fenol 0.025g
- pH 7.3 ± 0.2 la 25°C
|
Utilizare |
Diferențierea enterobacteriilor pe baza fermentării glucozei, lactozei, zaharozei și a producerii de hidrogen sulfurat |
|
|
|
|
Mediu TSI |
|
|
|
|
|
|
Mediu SIM |
Tip |
Mediu diferențial |
Compoziție |
Pentru 1000 ml - Peptonă C 20.0g
- Peptonă A 6.1g
- Agar 3.5g
- Fe(NH4)2(SO4)2·6H2O 0.2g
- Na2S2O3·5H2O 0.2g
- pH 7.3 ± 0.2 la 25°C
|
Utilizare |
Diferențierea enterobacteriilor pe baza producerii de hidrogen sulfurat, a indolului și a mobilitații |
|
|
|
|
Mediu SIM |
|
|
|
|
|
|
Mediu cu uree (Christensen urea agar) |
Tip |
Mediu diferențial |
Compoziție |
Pentru 1000 ml
- Agar 15.0g
- NaCl 5.0g
- KH2PO4 2.0g
- Peptonă 1.0g
- Glucoză 1.0g
- Roșu fenol 0.012g
- Soluție uree 100.0mL
- pH 6.8 ± 0.1 la 25°C
|
Utilizare |
Diferențierea enterobacteriilor, fungilor, pe baza producerii de urează |
|
|
|
|
Mediu cu uree |
|
|
|
|
|
|
Mediu Simmons |
Tip |
Mediu diferențial |
Compoziție |
Pentru 1000 ml
- Agar 15.0g
- NaCl 5.0g
- Citrat de Na 2.0g
- K2HPO4 1.0g
- (NH4)H2PO4 1.0g
- MgSO4·7H2O 0.2g
- Albastru brom-timol 0.08g
- pH 6.9 ± 0.2 la 25°C
|
Utilizare |
Diferențierea enterobacteriilor pe baza utilizării citratului ca unică sursă de carbon |
|
|
|
|
Mediu Simmons |
|
|
|